Kandallók

Egyre többen teszik nappalijukat kellemesebbé kandallóval, hiszen a jól, igényesen magépített kandalló nem csak éke, látványeleme a lakásnak, hanem értékes fűtőeszköz is. A kandallóban pattogó tűz, lobogó láng varázslatos, semmihez nem hasonlítható élményt biztosít a kandalló tulajdonosoknak. A nagy üvegfelületen látszódó tűz látványa bizonyitottan stresszoldó, relaxáló hatásu. Formaviláguk sokféle lehet. Vízteres változataikkal akár egy ház fütése is megoldható. A kandallók a tűztér kiképzése szerint lehetnek nyitott, vagy zárt tűzterű kandallók.

Bár üvöltsön ablakomnál
Mérgesen a puszta-szél:
Kandallóm nyájas tüzénél
Bősz dühétől kába fél;
Kis tüzemnek nyújtok újra
Táplaszert, ha hamvadoz,
És közel vonúlok annak
Vígan égő lángihoz.
Tompa Mihály: Kandalló-dal

Nyitott tűzetű kandallók

Az ilyen kandalló célja az, hogy a tűz varázslatos hangulata a lakásban érvényesüljön. A nyitott tűzterű kandallók tűztérmegoldása egy, kettő, három vagy akár négy oldalról nyitott lehet.
Hatásfoka: 25-40%

Zárt tűzterű kandallók

A zárt tűzterű kandallók elvi működése azonos a cserépkályhával. Különbség, hogy míg a cserépkályhák akár 1-5 függőleges aknás kivitelben is, a kandallók csak vízszintes füstcsőelhúzással (esetleg függőlegessel kombinálva) készülnek., a felső ún. átégők vízszintesen kialakított járatokban helyezkednek el. A zárt tűzterű kandalló a különböző faféleségeken kívül szénnel és akár tőzeggel egyaránt fűthető, ajtaja nagyobb a cserépkályháénál, hasonló a hagyományos szabad nyílású kandallóéhoz. Energiatakarékossági (hatásfok) szempontjából ez a megoldás gazdaságosabb, ugyanis a levegőellátás a levegőszabályzón kívül az ajtó becsukásával vagy nyitásával is szabályozható. Az égési levegő pótlására kevesebb levegőt kell kívülről biztosítani, mert kisebb az üzemi légfeleslegigénye. A tűz hamuzási ideje hosszabb, ezért hőmérséklete egyenletesebb. A zárt tűzterű kandalló biztonságosan üzemeltethető, hagyható felügyelet nélkül.
Hatásfoka: 60-87%

kandalló építés